correoslista de correosrecibe automáticamente las actualizaciones a tu correosíguenos en tuitersíguenos en facebook siguenos en youtubesíguenos en Vimeo

enlaceZapatista

Palabra del Ejército Zapatista de Liberación Nacional

Ago312021

Voor het leven: vertrek van La Extemporánea naar Europa

Zesde Zapatistische Commissie (Comisión Sexta Zapatista)
Mexico.

30 augustus 2021.

Aan het Europa van onderop en van links:

Aan de Nationale en Internationale Sexta:

Aan de organisaties, groepen en collectieven die waarheid en gerechtigheid voor hun afwezigen nastreven:

Zussen, broers, brussen:

Compañeroas, compañeras, compañeros: (Kameraden (m/v/anders)

Wij zouden deze woorden willen beginnen met hulde te brengen aan de strijd en de inzet van al die mensen die op zoek zijn naar hun afwezige, verdwenen geliefden. Hun strijd is ook, en vooral, een strijd om het leven. Het is geen toeval dat we op deze dag het volgende aankondigen:

Ten eerste: Na een oneindigheid van procedures, hindernissen en problemen, kondigen wij aan dat het Zapatistische gezelschap in de lucht, dat wij «La Extemporánea» (“de buitentijdigen”) hebben genoemd, op 13 september 2021 vanuit Mexico-Stad naar Europa zal vertrekken.

Ten tweede: De bestemming is de stad Wenen, in de geografie die zij Oostenrijk noemen, en wij zullen in twee groepen reizen.

Ten derde: de eerste groep vertrekt van de luchthaven van Mexico-Stad op 13 september 2021, om ongeveer 12.10 uur. Deze zal aankomen in de stad Madrid, in de geografie die Spanje heet, om 06.00 uur op 14 september. Na een tussenlanding van 2 uur en een overstap, zal het vliegtuig om 08:20 uur weer opstijgen om op 14 september om 11:05 uur in Wenen, Oostenrijk, te landen. Een tweede groep zal op dezelfde dag 13 september om 20.45 uur vertrekken met een tussenlanding, eveneens in Madrid, om 14.35 uur, om de vlucht om 16.00 uur te hervatten en op 14 september om 1900 uur in Wenen te landen.

Ten vierde: De Extemporanea is georganiseerd in 28 luister- en spreekteams (van elk 4 à 5 leden), 1 spel- en ondeugendheidsteam en 1 coördinator. De «Extemporaneous» kan dus 28 uithoeken van Europa tegelijk bestrijken.

Enkele dagen later zullen de delegatie van het Congreso Nacional Indígena-Concejo Indígena de Gobierno (Nationaal Inheems Congres/Inheemse Regeringsraad) en het Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra y el Agua (Front van Volkeren ter Verdediging van Land en Water) zich hierbij aansluiten.

Samen met deze delegatie van deze zusterorganisaties zullen wij het werk voortzetten dat is begonnen door het zogenaamde Eskadron 421, dat momenteel de geografie bestrijkt die zij Zwitserland noemen.

Ten vijfde: Over enkele dagen zullen wij de datum preciseren waarop wij de Semillero (zadencentrum) «Comandanta Ramona» zullen verlaten, om ons te concentreren in de caracol van Jacinto Canek, in San Cristóbal de las Casas, Chiapas. Vandaar gaan we over land, in een karavaan van voertuigen, naar Mexico-Stad waar we tot de dag en het uur van vertrek zullen worden ondergebracht in de gebouwen aan de Carmona y Valle. Voor het geval iemand het vertrek en de reis van San Cristóbal naar Mexico City wil begeleiden.

Ten zesde: Wij dragen deze inspanning (waaraan vele niet-Zapatistas en zelfs sommige anti-Zapatistas deelnamen) op aan alle verdwenen vrouwen, aan de families die lijden onder hun afwezigheid en, bovenal, aan de vrouwen en mannen die strijden om hen terug te vinden en om de waarheid en gerechtigheid te bereiken die wij allen nodig hebben en verdienen. Weet dat uw voorbeeld, uw onvermoeibare werk en uw weigering om op te geven, niet te verkopen en niet op te geven, voor ons, de Zapatistas, een les zijn in menselijke waardigheid en authentieke inzet in de strijd voor het leven.

Als we in Mexico-Stad zijn, zullen we de notulen overhandigen van de bijeenkomsten van de Zapatista, de niet-Zapatista en de anti-Zapatista gemeenschappen, met hun akkoorden over steun aan de strijd voor waarheid en gerechtigheid voor de slachtoffers van geweld, volgens het overleg dat op 1 augustus van dit jaar 2021 is gehouden.

Dat is alles.

Uit de bergen van het Mexicaanse zuidoosten.
Subcomandante Insurgente Moisés.
Algemeen coördinator van de afdeling Oversteek/travestie voor het Leven – Europa.
Nog steeds Mexico. Jaar 501.

Share

No hay comentarios »

No hay comentarios todavía.

RSS para comentarios de este artículo.

Deja un comentario

Notas Importantes: Este sitio web es de la Comisión Sexta del EZLN. Esta sección de Comentarios está reservada para los Adherentes Registrados y Simpatizantes de la Sexta Declaración de la Selva Lacandona. Cualquier otra comunicación deberá hacerse llegar por correo electrónico. Para evitar mensajes insultantes, spam, propaganda, ataques con virus, sus mensajes no se publican inmediatamente. Cualquier mensaje que contenga alguna de las categorías anteriores será borrado sin previo aviso. Tod@s aquellos que no estén de acuerdo con la Sexta o la Comisión Sexta del EZLN, tienen la libertad de escribir sus comentarios en contra en cualquier otro lugar del ciberespacio.


Archivo Histórico

1993     1994     1995     1996
1997     1998     1999     2000
2001     2002     2003     2004
2005     2006     2007     2008
2009     2010     2011     2012
2013     2014     2015     2016
2017     2018     2019     2020
2021


Comunicados de las JBG Construyendo la autonomía Comunicados del CCRI-CG del EZLN Denuncias Actividades Caminando En el Mundo Red nacional contra la represión y por la solidaridad